2009. szeptember 12.

Kemma | Tatai-Tóth András szocialista oktatáspolitikust kérdeztük sajtótájékoztatója után: miért tartja fontosnak, hogy az igazgatóválasztáskor a tanárok, szülők és diákok ne csak véleményt nyilváníthassanak, hanem bele is szólhassanak a kinevezésbe? Hamarosan a parlament elé kerülhet egy javaslat, ami az iskolai közösségek szavát erősítené meg az igazgatóválasztások idején. A tervezet egyik kidolgozója volt az MSZP-s honatya, aki szerint mintegy 18 éve, amikor is eltörölték a tantestületi vétójogát, rendezetlen ez a kérdés.

- Nem a vétót akarjuk visszahozni, hiszen az az Alkotmánybíróság szerint ellentétes az alaptörvénnyel, de nem szabad hagyni, hogy iskolák a fenntartónak kiszolgáltatva működjenek. Egyre sűrűbben tapasztaljuk, hogy nem veszik figyelembe a tantestület, az iskolaszék, a szülői és a diákönkormányzat véleményét. Erre most nem is kötelezi törvény a fenntartókat. Úgy vélem, Esztergomban is az indította el a lavinát, hogy két éve olyan igazgatót nevezett ki az önkormányzat, akit nem támogattak az iskolai közösségek. Nem vették figyelembe a véleményüket - utalt a Szent István Gimnázium körül kialakult helyzetre az országgyűlési képviselő, kiemelve, nem az Esztergomban történtek miatt dolgozták ki a beadványt, de az Istvánban, az Istvánnal történtek mégis nyomatékot adnak annak.

Tatai-Tóth András szerint kell egy kontroll, hogy az, akit négy évre megválasztanak egy település vezetőjének, ne tehessen meg bármit, s ennek érdekében akár a kétharmados törvényeket is meg kell változtatni.

- Addig kellene tárgyalni, amíg megnyugtató megoldás nem születik. Az ősszel benyújtandó indítványban azt is javasoljuk majd, hogy a szavazásra jogosultak legalább harmincöt-negyven százaléka támogatáshoz kössék a kinevezéseket. Amikor először lettem igazgató, hatvanhárom százalékos támogatottsággal nyertem el a címet, de még így is csak azért vállaltam, mert a tantestület meghatározói személyiségei mellettem álltak. Az igazgató munkája ellehetetlenül, ha senki nem támogatja, én éppen ezért soha nem vállaltam volna és nem is vállalnék el olyan oktatási intézmény vezetését, ahol nem támogatják a pedagógiai programomat - tette hozzá a szocialista képviselő, aki harcos diákvezetőként még éhségsztrájkot is szervezett fiatal korában.

A honatya hozzátette: akkor sem a tanárok hergelték fel őket.
- Szerintem sok esetben jogosan lépnek fel a diákok. Tatán is felmerült az Eötvös-gimnázium esetleges egyházi kézbe adása kapcsán annak idején, hogy a gyerekeket bevonták a politikai csatározásba, de higgyék el, a tanár nem tudja bevonni a diákot semmibe, ha a diák nem érzi, nem látja valódinak az okokat. A tizenhét évesek egy év múlva szavazhatnak. Akkor most miért nézzük őket olyan infantilisnek, hogy megtiltjuk nekik, beleszóljanak a dolgokba - vélekedik Tatai-Tóth András.