2009. szeptember 14.

Kemma | Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke jószolgálati tevékenységet folytatott Esztergomban. Úgy véli, az egyik óraadó a közoktatási törvény értelmében nem taníthatna a Szent István Gimnáziumban.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke Meggyes Tamás polgármesterrel és annak kabinetfőnökével tárgyalt a múlt héten a Szent István Gimnázium körül kialakult helyzetről, a nyáron lefolytatott fegyelmi eljárásokról és az azóta történtekről. A PDSZ elnöke szerint mindenképpen szükség lenne egy közvetlen, tisztázó megbeszélésre Meggyes Tamás és az érintettek, vagyis a diákok és a tanárok között.

– Jószolgálati tevékenységet folytatva egyeztettem Esztergomban. Mindkét oldalon vannak érzelmek vezérelte ferde információk. A polgármester támogatólag nyilatkozott a közvetlen megbeszélés tekintetében. A PDSZ kiáll a szakszervezeti tagok és azok mellett, akik hozzánk fordulnak. A munkaügyi bíróságon is képviseljük őket, mert reméljük, hogy a bíróság a jog talaján fog dönteni, vagyis megszüntetni a kollégák elleni jogszerűtlen fegyelmik határozatait – mondta el Kerpen Gábor, aki azt viszont meglehetősen furcsának tartja, hogy amennyire ő tudja, a Szent István Gimnázium igazgatója lezárta a naplókat a fegyelmi eljárások előtt.

– Ha lezárta a naplókat az igazgató, az azt jelenti, hogy nem talált benne hibát. Az igazgató felelőssége, hogy minden rendben legyen – magyarázta a szakszervezeti elnök.

Ezt dr. Sándor Bernadette, tizenkét tanár jogi képviselője annyival pontosította az elnök szavait, hogy az igazgató ellenőrzi a naplókat és azok alapján tölti ki az úgynevezett iskolai anyakönyveket. Az azokban szereplő adatok alapján állítják ki az év végi bizonyítványokat is.
– Június 11-én, csütörtökön volt a sztrájk, szombaton a diákparlament, ellenben a naplókat már pénteken lezárták. A hiányzásokat és az anyakönyveket is. Június végén volt a tanévzáró értekezlet, s az után körülbelül két héttel kezdődtek meg a fegyelmi eljárások – részletezte az ügyvédnő.

Kerpen Gábor szerint az igazgató hibáit felsoroló 23 pontos áprilisi levelet nem lehetett volna beemelni a fegyelmi eljárásba, ugyanis a munka törvénykönyve szerint egy hónapon belül lépni kell, ha valaki jogszabálysértő dologról szerez tudomást. Ha a levél hangvétele korrekt volt, és miért ne lett volna az, úgy is fel lehetne fogni, hogy a pedagógusok segíteni akartak a helyes döntés meghozatalában a fenntartónak, vagyis az önkormányzatnak az igazgatóválasztás előtt, véli Kerpen Gábor, akivel arról is beszéltünk, hogy az egyik önkormányzati képviselőt, dr. Kolumbán Györgyöt óraadó tanárnak nevezték ki az iskolában.

A városatya az évnyitón azt mondta a kinevezést számon kérő szülőknek, hogy ígérvénye van arra, hogy négy éven belül megszerzi a szükséges pedagógiai képesítést (amivel egyelőre nem rendelkezik).

– A közoktatási törvény értelmében középiskolában nem taníthat olyan ember, akinek nincs pedagógiai végzettsége – fogalmazott tömören ezzel kapcsolatban a PDSZ elnöke.