2009. április 6.

Forrás: Szeretgom.hu | A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megváltoztatta a Tatabányai Munkaügyi Bíróság döntését és elutasította a Szent István Gimnázium igazgatójának kifogását, mellyel a gimnázium közalkalmazotti tanácsának megválasztását kívánta semmissé tenni.

A végzés indoklásában a bíróság kifejti, hogy a közalkalmazotti tanács választásában megállapíthatók ugyan szabálytalanságok, de a szabálysértés nem olyan mértékű, hogy az a választás eredményét érdemben befolyásolná. A végzéssel szemben fellebbezésnek helye nincs.

Az intézményekben a közalkalmazottak által közvetlenül választott közalkalmazotti tanács, illetve közalkalmazotti képviselő gyakorolja a részvételi jogokat a munkáltatóval közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottak közössége nevében. A közalkalmazotti tanács elsősorban a közalkalmazottak jóléti, szociális érdekeivel összefüggő kérdésekben játszik jelentős szerepet. E szerepkör különbözteti meg az egyéb érdekképviseleti szervektől, amelyek tevékenységében tagjaik munkajogi védelme és a kollektív szerződés tárgyalásánál játszott szerepük kapja a nagyobb hangsúlyt.
Forrás: www.magyarorszag.hu

A történet 2008. november 4-én kezdődött, amikor a gimnázium alkalmazotti közössége megválasztotta az új közalkalmazotti tanácsot: Barsi Éva, Sitku Pál, és Zara Melinda személyében.

Decemberben Kurnász a közalkalmazotti tanács választásával kapcsolatban a Tatabányai Munkaügyi Bírósághoz fordult. A bíróság elsőfokú, nem jogerős határozata szerint a választást meg kell ismételni. A jogerős döntés értelmében az eredeti választás érvényes volt: Sitku Pál, Barsi Éva és Zara Melinda a gimnázium közalkalmazotti tanácsának megválasztott tagjai.