2008. november 4.


Fotó: Tücsök /szigmedia

gborz | A szombati Hídlapban megjelent, az Arany János iskola decemberi költözéséről szóló írás ellentmondásainak tisztázása és a kétségek eloszlatása érdekében a Szigmédia szerkesztősége megpróbálta kideríteni, ki és hová fog költözni decemberben. Rövid nyomozásunk során az Arany diákjai és az István igazgatója mellett városházi informátorunkat is megkérdeztük, okosabbak azonban nem lettünk. Figyelem: itt már semmi sem biztos!

Előzmények

A Szent István Gimnázium ideiglenes Esztergom-Kertvárosba való költözéséről még 2007 nyarán döntött Esztergom Város Önkormányzata. A hivatalos információk szerint az iskola egy évet marad a Hell épületben, ezután visszaköltözhet Esztergomba, a jelenlegi Bottyán szakközépiskola frissen felújított épületébe. A Hell épülete ugyanis nem maradhat az Istváné: a szintén kertvárosi Arany János Általános Iskola évek óta tervezi, hogy leromlott állapotú épületéből ide költözzön. Időközben felmerült, hogy a többségében hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó iskola fenntartását a francia Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend venné át, akik az intézmény profilját középfokú oktatással, szakképzéssel bővítenék, így a megnövekedett tanulólétszám miatt még inkább szükségük lenne az új épületre. (Az erről szóló tárgyalások információink szerint még javában folynak.)



2008 májusában az istvánosok szülei egy kérdőívet kaptak a városvezetéstől, melyben a gimnázium ideiglenes és végleges elhelyezésének tervei közül választhattak. A szülők 60%-a a Bazilikával szemben tervezett kanonoksort választotta, de mivel ez a terv időközben kivitelezhetetlensége miatt elvetésre került, a második helyezett Granvisus épület lett a befutó. Az önkormányzat augusztusban határozattal erősítette meg a szülők döntését, a Dobó Katalin Gimnázium épületébe való költözés lehetőségéről pedig tervek elkészítését rendelte el. A májusi kérdőívben az ideiglenes elhelyezésről is szavazhattak a szülők, akik a költözésig hátralévő pár évre a jelenlegi helyén hagynák az iskolát.



Mégis költözünk?

Bár a Granvisus épülete továbbra sem városi tulajdon, a Dobó bővítéséről szóló tervekről pedig még nem hallottunk, az Arany János iskola már költözne a neki szánt helyre. Az iskola diákjait kérdeztük: ők és szüleik úgy tudják, legkésőbb a következő tanév kezdetéig, azaz 2009. szeptemberig megkapják a Hell-épületet, akár a szerzetesrend fenntartásába kerül az iskola, akár nem.

A Hídlap szombati száma is költözésről ír. A 15. oldalon megjelent, Arany megy István mellé című cikk szerint a jelenleg is felújítás alatt álló épületrész öt új terme az engedélyek megérkezése után, a korábbi tervekkel ellentétben az Arany iskola használatába kerül majd. A cikk sok fontos kérdést hagy megválaszolatlanul; csak pár osztály költözik, vagy az egész iskola, s ha az utóbbi: hogyan fér majd el ekkora helyen egy 14 és egy 16 osztályos iskola?

A válasz egyenesen a városházáról érkezik. Neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a Hídlap cikke nem félreértés, egy „apró” részlet azonban kimaradt. Az Arany decemberben a nyaktag mellé a főépületet is megkapja, az Istvánnak pedig a szomszédos Oktáv épületében bérelnének termeket. A végleges elhelyezést tekintve pedig a Granvisus állítólag szép álom csupán, a tanulólétszám komoly lecsökkentése után (lásd: megszüntetett nyelvi évfolyam) az Istvánra az összeköltöztetés és gyors összevonás várhat a Dobó Katalin Gimnáziummal.

Kurnász László szerint viszont mindezek csupán pletykák, nincsen szó újabb ideiglenes megoldásról. A Szent István Gimnázium igazgatója elmondta, az iskola végleges helye a szülők és a fenntartó döntésének megfelelően a volt Granvisus gyár épülete lesz, melynek felújítását a kisajátítás után meg is kezdik. Az István Kurnász szerint két éven belül elfoglalhatja végleges helyét, addig pedig jelenlegi helyén, a Hell épületben maradhat.