2009. június 19.

A Szent István Gimnázium Diákönkormányzatának közleménye az elmúlt napokban az iskola tanárait ért vádakra reflektálva

A Szent István Gimnázium Diákönkormányzata kijelenti, hogy az iskola tanulói, ezen belül a diákönkormányzat tagjai az iskola iránt érdeklődő, az őket érintő ügyekről törvény adta jogaik szerint véleményt nyilvánítani kívánó és véleményt is nyilvánító közösség. A diákok nagy része (9-13. osztály) tizennégy éven felüli, így a hatályos törvények értelmében önálló cselekvésre, véleménynyilvánításra képes. A diákönkormányzat úgy gondolja, hogy az igazgatóhelyettes személye nemcsak az igazgató személyes ügye, hanem a diákság egészét érintő ügy, amelyben véleményt nyilváníthat. [11/1994. MKM rendelet 31. § (1) a) Az iskolai, kollégiumi diákönkormányzat véleményét ki kell kérni a tanulók nagyobb közösségét érintő kérdések meghozatalánál.]

A diákönkormányzat kijelenti, hogy a június 11-i ülősztrájk ötletét a Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumtól vette, nem a gimnázium tanáraitól. Az iskola tanárai kérésükre a jogaikról felvilágosítást adtak, ám a sztrájk szervezése teljes mértékben a diákönkormányzathoz és az iskola tanulóihoz köthető. A június 13-i diákparlamenti ülés a problémák kulturált megbeszélésére igazgatói engedéllyel jött létre, és az igazgató részvételével zajlott le. A diákparlamenti ülésen Kurnász László maga is elismerte, hogy a két nappal korábbi sztrájk csak és kizárólag a diákokhoz köthető, nem a tanáraik „lázították fel” őket.

A diákönkormányzat tiltakozik az ellen az újságírói etikát és a jó erkölcsöt sértő manipulatív, elfogult tájékoztatás ellen, amely az Esztergom Város Önkormányzatához köthető médiumok híradásait jellemzi iskolatársunk sajnálatos öngyilkossága kapcsán. A diákönkormányzat kéri továbbá Meggyes Tamást, Esztergom polgármesterét, hogy a gimnáziumot érintő kérdésekben kizárólag a város vezetőjeként nyilatkozzon. Felháborítónak tartja ugyanis, hogy a polgármester minősíthetetlen hangnemben beszél a gimnázium tanárairól különböző országos médiumokban arra hivatkozva, hogy akkor, ott magánemberként nyilatkozik.

2009. június 19.

Szent István Gimnázium Diákönkormányzat