2009. június 13.

Ranshin | A csütörtöki egyeztetések eredményeként szombaton, a hatodik órától rendkívüli diákparlamentet hívott össze a Diákönkormányzat, melynek fő témája az a napokban felrebbent híresztelés volt, mely szerint az iskolának külsős igazgatóhelyettese lesz.

Indításként Vas Alexa DÖK-elnök röviden ismertette a gyűlés okát, majd elkezdődött a Szigmédia portálon feltett kérdések egy részének felolvasása. Kurnász László a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy még nem vett fel senkit, nem tudja, hogy Szerémy György (a Balassa Bálint szakközépiskola egyik tanára – a szerk.) miért terjeszti iskolájában, hogy ő bizony helyettesnek jön a gimnáziumba. Az igazgató elismerte, hogy valóban beszélt Szerémyvel (és rajta kívül még 3-4 emberrel) az ügyről, de hozzátette, hogy nem adott okot a hír terjesztésére.

Ezután Holló Ervin, a gimnázium tanára szólalt fel, aki elmondta, hogy Kurnász állításával ellentétben volt belsős jelentkező az igazgatóhelyettesi posztra (június 9-én, a rendkívüli tantestületin Uzonyi Pálné és Nagy László vállalta volna a megbízást – a szerk.), ám az igazgató akkor mereven elzárkózott a megoldás elől, és máig ismeretlen okokból ragaszkodott a külsős helyetteshez. A felvetésre reagálva Kurnász beismerte, hogy valóban megtörtént a felajánlás, ám a jelentkezés stílusa nem felelt meg neki. Arra a kérdésre, hogy létezik-e olyan személy a tanári karban, akivel képes lenne együtt dolgozni, igennel válaszolt, és megnevezte Farda Évát, Faragóné Urbán Teodóra tanárnőt és Gyöngyös Pétert.

Újabb témák tárgyalása során kiderült, hogy Kurnász nem tartja kötelességének az iskola jó hírének megvédését: mint elmondta, vannak fontosabb dolgok annál, minthogy megcáfolja azt a nyilatkozatot, mely szerint a tanárok buzdították sztrájkra a diákságot. (Hogy egyetért-e a nyilatkozattal vagy sem, arra – roppant diplomatikusan – nem tudommal felelt.)

Kurnász a diákok azon kérdésére, hogy hajlandó lenne-e aláírni egy nyilatkozatot, amelyben ígéretet tesz arra, hogy egyetlen tanárt sem küld el, azt a választ adta, hogy „az attól függ, hogyan van megfogalmazva”. Alá ugyan nem írná a nyilatkozatot, de szóban biztosíthatja a tanulókat, hogy nem lesznek elbocsájtások.

A majd' kétórás megbeszélésen szó volt még többek között a felvételizők számának csökkenéséről és a fakultációk minimum 12 fő jelentkezéséhez kötéséről is. Tanárok és diákok felváltva kérdezték Kurnász Lászlót, kommentálták az elhangzottakat, de az igazgató a felvetésekre többségében kitérő, semmitmondó válaszokat adott, minden felmerült vádat a fenntartóra és a nevelőtestületre hárított.

A diákparlament végén Kurnász egy feltett kérdésre válaszolva kijelentette, hogy véleménye szerint nem a gimnázium tanárai állnak a csütörtöki sztrájk mögött, pusztán információt szolgáltattak diákjaik kérésére a sztrájk megszervezéséhez.