2009. április 26.

"Ez a mozgalom ... csak a jót, a legjobbat akarja nyújtani, ezért LKlmT d az egyes iskolák kórusainak tehetségük, tudásuk megismertetésére."
/Bárdos Lajos az első Éneklő Ifjúság megnyitóján/
Machó Zsófia | Ünnepi medállal ajándékozták meg az 50. Tavaszi Dalosünnepen részt vevő kórusok tagjait a szervezők: tárgyi emlékkel is maradandóvá kívánták tenni az élményt.

Fotó: Gyöngyös Péter

Az első Dalosünnepet 1960-ban rendezte meg Kálmánfi Véla és Homor Imréné - a Bárdos Lajos által 1941-ben elindított Éneklő Ifjúság mozgalom hatására, valamint anyák napja alkalmából. A rendezvényt felkarolta a város: azóta is töretlenül működik. A Dalosünnep nem csupán tavaszköszöntő öröméneklés, hanem a város iskolai kórusainak mustrája is: a sorrendet általában a kórusok kora és minősége határozta meg (valamint egy időben zsűri is volt).
Idén tíz fellépő volt, öt általános iskolai kórus, valamint a középiskolások: a Dobó Katalin Gimnázium (Németh Judit), a Szent István Gimnázium (Daróczi Gabriella), az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola (Vereckei Attila), a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium (Pálmai Árpád) kórusa, és a két egyházi iskola vegyeskara, amit Pálmai Árpád és Vereckei Attila vezényelt.
A minőségi műsort Praetorius Viva, viva la musica! című kánonja zárta, amit minden résztvevő énekkar közösen énekelt, Vereckei Attila vezényletével.