2009. március 24.

„Adj vért és ments meg három életet!”
2009. április 1-jén, szerdán 8 és 14 óra között véradás lesz a Szent István Gimnázium nyaktagjának hátsó két termében. Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai kérik azon tanárokat és diákokat, akik megfelelnek a véradás feltételeinek, hogy lehetőségük szerint adjanak vért, hiszen ezzel életet menthetnek. A véradás kb. 35-40 percet vesz igénybe, a véradó diákok aznapi tanóráik alól felmentést kapnak.

A véradás feltételei
Véradó lehet minden önkéntes, aki teljesen egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves és testsúlya meghaladja az 50 kg. Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie

A véradás menete
Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges.
Elfogyaszt egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szerveztében.
Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!

A véradást követő hetekben a résztvevők vérvizsgálati kártyát kapnak.

További információk:
veradas.hu
veradas.lap.hu