2008. május 14.


A verseny istvános díjazottjai, felkészítő tanáruk, Dolina tanárnő, Rochlitz György és Bencsik János
Fotó: Greiner /szigmédia

Iskolánk tanulói ismét bebizonyították, hogy bár nem művészeti iskolába járnak, mégis fontos szerepet játszanak életükben a műalkotások, 2008. április 24-én a tatabányai Kölcsey Ferenc Általános Iskolában jártak Dolina és Fazekas tanárnők vezetésével a megyei rajz és műalkotás-elemző versenyen. A döntőn mintegy 100 versenyző jelent meg a megye több iskolájából, érkeztek versenyzők Oroszlányból, Komáromból, Tatabányáról, Tatáról és természetesen tőlünk, Esztergomból is. A díjkiosztót május 14-re tették a szervezők, itt vált hivatalosan is valóra az istvánosok minden évben dédelgetett álma: az ún. csillaghullás.
Nem kell semmiféle csillagászati csodára gondolni, csupán arra, hogy majdnem minden évfolyam helyezettjei között szerepelt istvános. Díjazott lett műalkotás-elemző kategóriában Szabó Ákos, Répászky Márk, Móczik Alexandra, Dudok Dávid, Hajdú Fanni, Vas Alexa, Morva Eszter, Rozsnyai Attila, Nagy Éva, és Markó Júlia. Rajz kategóriában Resszer Viktória, Szajkovits Eszter és Greiner Balázs értek el helyezést. Fontos megjegyezni, hogy az istvánosok műelemzés kategóriában a lehető összes első helyet bezsebelték.
Az eredményhirdetés mellett kiállításmegnyitót is tartottak a tatabányaiak, Bencsik János, Tatabánya polgármestere mondott köszöntőt és adta át a díjakat. Beszédében elmondta, örül, hogy ennyien részt vettek a versenyen, hogy ennyien elküldték alkotásaikat, de arra bíztatja a versenyzőket, jelenítsék meg alkotásaikon még inkább egyéniségüket, s így még közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy igazi művésszé válhassanak.
Rochlitz György képzőművész a zsűri elnökeként szintén szólt a megjelentekhez, ő csupán annyit mondott, büszke a versenyzőkre. A megnyitón beszélt még Bondorné Albarelli Zsuzsanna is, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatónője is, aki megkérte a jövendőbeli művészeket, hogy ha valóban sikerül művészi pályát befutniuk, mutassák meg alkotásaikat később is, esetleg rendezzenek saját kiállítást az iskola galériájában.

Update:
A hídlap.net-en ez így olvasható.